16 May 2009

Antep in tarihi mekanlari

Gezmeden Dönmeyin

Dülük: Tarihte Doliche olarak bilinen kent, Hitit'lerin baş tanrısı Teşup'un şehridir. Dülük Köyünün içinde ve çevresinde kaya mezarları ve kaya kiliseleri ziyarete açıktır.

http://www.medya01.com/data/haber/1265.jpgKarkamış Harabeleri: Gılgamış Destanı, Geç Hitit döneminde Karkamış şehrinin ortostatlarında (bir duvara bağlı kabartmalı resim ve yazılar) tasvir edilmiştir. Buradan elde edilern eserler günümüzde Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde sergileniyor.

http://www.gaziantepmuftulugu.gov.tr/tarihicamiler_dosyalar/image042.jpgŞeyh Fethullah Camii ve Külliyesi(Aşağı Şeyh Cami-Merkez): Gaziantep'teki en önemli tarihi yapı olup, ilk devir Osmalı cami plan anlayışının başarılı bir örneği. Boyacı Cami (Merkez): 1357'de yapıldığı bilinen cami Memluklular dönemine aittir.

http://www.belgeci.com/UserFiles/rumkale06022007005.JPGRumkale(Yavuzeli): Fırat Nehri ile Merzimen çayının birleştiği noktada yükselen kalenin MÖ 840 yılında geç Hitit döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Johannes'in (Yuhenna) Roma döneminde Rumkale'yi merkez yaparak Hristiyanlığın Gaziantep yöresinde yayılmasını sağladığı söylenir.

http://www.superpoligon.com/foto/albums/userpics/10169/3456-40-2007-12-2-22-9-25-984.jpgHanlar: Tarihi İpek yolu güzergahında bulunan Gaziantep'te bu dönemden kalma pek çok han ve kervansaray bulunmakta. Tuz Hanı, Şire Hanı, Tütün Hanı, Hışva Hanı, Mecidiye Hanı, Emir Ali Hanı, Anadolu Hanı, Kürkçü Hanı, Belediye Hanı, Elbeyli Hanı, Yeni (Yüzükçü) Han, Hacı Ömer Hanı ve Millet Hanı en önemlileridir.

http://img258.imageshack.us/img258/5959/s6000502ye6.jpgGaziantep Kalesi: Yapım tarihi kesin olmamakla birlikte Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı anlaşılıyor. Bugünkü görünümünü MS 6.yüzyılda Bizans imparatoru Justinyanus döneminde alan yapı, daire planlı ve 1200 metre uzunluğunda. 12 burcu olan kalenin içinde Mehmet Gazali'nin türbesi, bir cami ve hamam yer alıyor.


http://www.antep.gen.tr/antep/sokak.jpgGaziantep Evleri: Kentin dokusuna bambaşka özellikler katan otantik evlerin birçoğu merkez ilçe Şahinbey'de bulunuyor. Geleneksel mimarinin en güzel örnekleri bu evler, yörenin iklimine uygun olarak dar sokaklar boyunca bitişik nizamda, duvarla çevrili, avlulu eyvanlı, olarak inşa edilmiş.

P1000908GaziantepZeugmaMuseum.jpg Zeugma Museum, Gaziantep image by drmbZeugma Müzesi: Zeugma mozaiklerinin bulunduğu alanın dörtte biri sular altında kalınca kazılarda ele geçen buluntular, Gaziantep Müzesi'ne nakledilerek koruma altına alınmıştı. Zamanla ortaya çıkarılan eserlerin zenginliği ve çeşitliliğinden dolayı Zeugma için ayrı bir müze yapma gerekliliği üzerine kurulan yapı. 2005 yılında açıldı.


http://www.kultur.gov.tr/TR/resimgoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=94898&RESIMISIM=safranbolu=alisveris=alisveris.jpg




Arasta
: Şehrin en çok ilgi gören yerlerinden hiç kuşkusuz Arasta. Çarşının içinde yok yok.Nalburlar, bakırcılar, aktarlar, iplikçiler sıra sıra dizilmiş. Gaziantep'te 1963'ten beri yapılan sedefçilik ise halen sürdürülüyor. Bakırcılar çarşısında ise eşsiz usta işi ürünler bulunuyor.

1 yorum:

 
Web Stats

Zirve100 Sayac
Bedava Siteler TOPlist bedava100

Siteekle, site ekle, link ekle, arama motoruna kayit

Türkiyenin En iyi Siteleri | Top List | Site Ekle

Türkçe Dizin