8 May 2009

Çocuk Gelişimi Hakkında 3 Bilimsel inceleme


iNCELEME-1

Dr Rene Spitz son on yıl içinde iki farklı; ama fiziksel yönden yeterli olan kuruluşta yaşayan çocuk inceledi. Kuruluşlar temelde barındırdıkları çocuklara uygulanan fiziksel temas sayısı ve onlara gösterilen özen yönünden farklıydılar. Birinci kuruluşta çocuklara bir insanla, çoğu kez anneleriyle, günlük görüşme olanağı sağlanmıştı.İkinci kuruluşta ise sekiz ile on iki çocuktan sorumlu tek ir hemşire bulunuyordu. Dr. Spitz her çocuğu gelişmesini etkileyen tıbbi ve ruhbilisel etkenler yönünden inceledi. Özellikle çocukların olgunlaşma katsayısı ile ilgileiyordu. Bu katsayı kişiliğin önemli özellikleri olan zeka, algılama, bellek, taklit yeteneği vb.lerini içeriyordu. Diğer tüm yetişme koşulları aynı olduğu halde kendisine özen gösteren bir insanla ilişki halindeki çocuklarda olgunlaşma katsayısı 101.5 puandan 105 puana çıkmıştı. Ve puan, sürekli yükselme eğilimi gösteriyordu.

iNCELEME-2

800 Kanadalı çocuk üzerinde incelem yapan Dr. Griffith Banning, çocukların ana babalarının boşanmış olmaları ya da ayrı yaşamaları, ölü olmaları; böylece çocukların sevgi ile sevecenlikten yoksun oluşları durumunda bunun bilmenin çocukların gelişmesi üzerinde hastalıklardan ve diğer tüm etkenlerin bileşik etkisinden daha fazla kötü etki yaptığını ortaya koymuştur.

iNCELEME-3

Ünlü ruhbilimci ve eğitimci Skeels yetim çocuklar üzerinde uzun süreli incelemelerinden sonra, son zamanlarda yayınladığı raporda bu çocukların en büyük eksiğinin insan sevgisinden ve ana baba ilgisinden yoksun olduğunu açıllamıştır. İnceleme konusunu oluşturan 12 çocukluk grup, bir yetimhanede barındırılıyordu. İkinci 12 çocukluk grup ise, her gün yetimhanenin yakınında oturan yetişkin bir insanın, yaşlı bir kadının yanına getiriliyor, bu çocuklara kadın tarafından sevgi ve özen gösteriliyordu. Skeels'in bulguları bu konudaki literatürde klasik haline gelmiştir. Yirmi yıllık incelemeden sonra Skeels, 1. Grup'taki tüm çocukların hiçbir kişisel sevgi görmemekten dolayı geri zekalı ve akıl hastası olduklarını gözlemlemişti. Oysa, 2. Grup'taki özen ve sevgi görmüş çocukların hepsi kendi kendisini destekleyen, çogu lise mezunu, biri dışında tümü mutlu evlilik yapmış kişilerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Web Stats

Zirve100 Sayac
Bedava Siteler TOPlist bedava100

Siteekle, site ekle, link ekle, arama motoruna kayit

Türkiyenin En iyi Siteleri | Top List | Site Ekle

Türkçe Dizin